Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Wangard

Hiszik vagy nem, garantáltan igazi történetről van szó. Régen még 1957-ben történt. Belgrádban az "IMR" ( Industrija Motora Rakovica)-ban dolgoztam mint gépésztehnikus. Akórtájt a gyár nagyon fejlödöt és sokat akart korszerüsiteni a motoralkatrészek kidolgozásában. Én az adot időben adot helyen voltam, fent voltam az irodában a gép szerkeztöségben, de naponta lementem a gyár részlegeibe körülnézni hogy mit hogyan csinálnak. It felfigyeltem hogy egy bizonyos motor alkatrészt milyen primitiv modon kézel-tartva edzenek egy magas frekvenciáju agregáton.Azokban az években a gyár termelése kb. 50.000 motor volt, de minden motorra járt 6,8 vagy 12 darab ijen alkatrész. Szóval sok százezer darab évente. Azonnal rájöttem hogy itt jöhetne egy tehnikai újitás, egy autumata szerkentyű amivel sok időt meg lehetne sporolni.

Megjöt az ötletem egy kis gép szerkesztésére, amit fölajánlottam a fönökömnek. Ö megadta a beleegyezését és én nekiáltam a munkának.

Rövid idö alat megszerkeztetem a gépet és pár holnap mulva kész is let a kidolgozása. Azért hogy megfeleljen a küldetésének, elég komplikált volt. Pneumatikus cilinder, elektromágnes stb.-re volt szükség. A munkás csak ül a gép mellet és rakja rá az edzésre szánt darabokat   Lent voltam egész nap a műhelyben, beálitottuk a gépet és probálgatuk a működését. Úgy ment mint a karikacsapás hiba nélkül működöt.

Nagy feltünést keltet a gép működése, sok munkás körülvette és dícsérték a működését. Véletlenűl vagy valaki hivta, megjelent a műszaki igazgato, és: Na mivan, hogy megy? Én elinditottam neki a gépet. Úgy látszot nagyon tetszet neki mert azt mondta: Várjál itten mindjárt idevezetem azokat föntröl! Jöttek is vele egy kis idö multán:Vezérigazgato, párttitkár és a termelési direktor. Mindanyian - eleinte- csak nézték a gépet aztán a diri: Na had lássuk hogy működik? Én megnyomtam a gombot - hogy működésbe eresszem a gépet-...semi, meg sem mukkan. Megprobálom még egy párszor hiába-nem megy. Na mivan kérdi az igazgato. Magyarázom neki hogy nem tudom egyszerre mi let vele, már másfél napja probálgatjuk és nem volt semmi baja- amit a többiek is mind megerösitettek akik a műhelyben voltak.Erre a vezérigazgato: -biztos látta menyire megviselt az eset- Semmi baj az Amerikaiaknak sem sikerült a Wangard rakéta lanszirozása elsőböl. Nézzetek bele mi a baja, én addig a társasággal kürülnézek a műhelyben.( ekkor talán senki sem volt boldogab tőlem - hogy az Amerikának nem sikerült a Wangard lanszirozása.

A szerelö mesterrel kinyitottuk a gépet és nagyon kiváncsian belenéztünk mi let a baja. Egy egyszerü rugo okozta a nagy galibát , eltörött a meghajlitot vége és ez okozta hogy a gép nem működöt. Gyorsan kicseréltük a rugot összeraktuk a gépet, egy párszor megprobáltuk a működését és hivtam a direktorokat. Egy párszor megeresztettem elöttük a gépet. Meg voltak elégedve, a diri-elismerésként -megveregette a vállamat és elmentek.Romba dőltek az ábrándaim. Mert amikor a műszaki dir. felment hivni a többi direktort az forgot a fejemben: Vagy megemelik a füzetésemet, vagy adnak egy jó pénzjutalmat a nagy sikerem miat, na de miután ijen bizonytalannak mutatkozot a gép , nem let semmi az elvárásaimbol.

Na, de hogy történhetet meg ez a nagy pechem? A véletlen elmélet szerint ennek a rugonak töb ezerszer is működnia köllöt volna mielöt töröt volna.Engemet csak az rág: Miért pont akkor, abban a sorsomra döntö pillanatban történt, sem előb sem utób.Semijen racionális magyarázatot nem találtam. Komolyan azt hiszem hogy maga az ördög avatkozot bele. De még nincs vége a sztorinak, vagyis egész komikus lesz a vége.

2004-ben nekiáltam megirni az életem emlékeit. Amikor az 1957 év eseményeiröl irtam, rüviden le akartam térni az elöbiekben feltárt pechemre..Hihetetlenü, éppen amikor a -számitogépen- bütyköltem azt a részt amikor a gépem elromlot,valami különleges történt  a számitogépel. Iráskor a sor végén, automatikusan átugrik a következö sorba. Át is ugrot de két sort egyszerre. Csak néztem hogy mi a baja. Semmit sem változtattam a beálitásán és mégis...Elég sok idöbe került hogy megtaláljam mi a baja és hogy csak egy sorokat ugráljon. Én csak újbol felteszem a kérdést? Miért éppen azon a helyen kezdet vacakolni a számitogép is. Úgy látszik az ördög valoban nem alszik.

De a sztorinak még nincs vége! A napokban csináltam valamit a fészerben, valamit kalapácsoltam és közben az forgot az eszemben, hogy késöbben leülök a laptopommal és begépelem a Wangard sztorit az űj honlapomba. És mi történik? Kalapácsal ráütüttem a bal kezem mutatoujára, ojanyira hogy vérzet. Két napig nem is kezdtem irni mert fájt az újam. Ezután (meddig fog ez még menni) írom a szöveget (azt a részt ahol nem félkövérrek a betők) és megakartam szakittani az irást mert jött egy vendégem és ahelyet hogy letelepitetem volna az irást amit az előb irtam, zavaromban kikapcsoltam az internetet. Mondanom sem kel hogy a szöveg elveszet és újbol kellet irnom. Én gyakran mesterkedek, kalapácsolok de már évtizedek ota nem ütöttem  kalapácsal az újamra és íráskor is nem emlékszem hogy ijen hibát csináltam volna.

Nagyon örülnék ha valaki HOZZÁSZOLÁSÁBAN elmondaná a véleményét eröl az egészröl.

Előre köszönöm!                                                                          2009 - Okt - 9

 

.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bezdán Online

(Fredy , 2010.05.12 21:49)

Ez egyszerü a Vanguard 1 lezuhant a start után egy másodpercel :-) a rugó is :-) a kalapács is rossz helyre csapott, akkor meg miért müködne egy microsoft - féle gombos nyomóka :-)